Uansett om du trener for et bestemt løp eller bare ønsker å være mer aktiv i hverdagen, kan en fitnessklokke, eller pulsklokke som de også kalles, hjelpe deg holde oversikt over egen aktivitet og mål du har satt deg. Klokkene kommer i utallige utgaver og de fleste vil hjelpe deg med oversikt over hjertefrekvensen, kartruter, kalorier forbrent, tid brukt på ulike aktiviteter etc. Flere av klokkene lar en også sjekke sms og meldinger. Uansett hva du leter etter er markedet fullt av klokker som kan dekke alle behov. Nå er det viktig å huske at om man investerer i en dyr pulsklokke er det på ingen måte en garanti for at du når dine mål og du må uansett legge ned mye hardt arbeid. Det eneste klokken kan hjelpe deg med er å holde en oversikt over hva du har gjort og, selvsagt, la deg dele det med venner på Facebook og Twitter. Tross alt, hva er liksom poenget med å trene i disse dager om du ikke kan gni det i ansiktet på alle dine late venner og få litt sårt trengte likes liksom.

 

Hvordan bruke en pulsklokke riktig

Glem kaloritelleren

Når man begynner å trene, gjerne i begynnelsen av januar, er de fleste mest opptatt av vekttap og dermed hvor mange kalorier man har forbrent i løpet av en dag. Nå har de aller fleste pulsklokker i dag en kaloriteller, men den bør du overse med en gang! Den er stilt inn på generelt grunnlag og tar kun utgangspunkt i faktorer som alder, vekt og kjønn. Den vet ikke mer om deg og er dermed, på det beste, bare en viss antydning av hva du har forbrent. Så ikke gå i fellen. Dette er ikke ditt riktige kaloriforbruk og du bør ikke legge dette tallet til grunn når du skal sette opp en meny.

 

Daglige mål

Når du først tar i bruk klokken lar den deg sette opp dine egne daglige mål. Dette settes opp ut fra alder, vekt, kjønn og hva du selv ønsker å oppnå. Når du starter klokken er den allerede satt opp med det produsenten mener er gode mål ut fra kjønn, alder og vekt. I starten kan det være lurt å ikke endre disse innstillingene, så fortell klokken hvor gammel du er, hvor mye du veier (og være ærlig) og om du er mann eller kvinne. Bruk så klokken døgnet rundt i en til to uker. Det er fullt mulig at din livsstil lar deg nå disse målene enkelt, men det er greit å bruke litt tid for å finne ut hvordan du ligger an. Etter å ha brukt klokken en periode kan du gjøre de endringer som passer din livsstil. Ikke still for høye krav til deg selv. Det er faktisk meget motiverende når klokken piper at du har nådd dine mål for dagen og du innser at du har tid til å gjøre enda mer, eller du kan innta sofaen med god samvittighet. Når du selv føler at målene nås litt for lett er tiden kommet for å justere klokken igjen. Husk at alle klokker også gir deg en oversikt over din ukentlige aktivitet, så har du en dårlig dag grunnet jobb, sykdom eller god gammeldags latskap, kan det alltid hentes inn en annen dag.

 

Mikro-utfordringer

Et minus med pulsklokker er at de måler aktiviteten din gjennom hele dagen og det kan således være vanskelig å gjøre store endringer i hverdagen om man når sine mål lett. Dette kan løses med å sette opp mikro-utfordringer for seg selv i løpet av dagen. Det kan være at du skal gjennomføre 100 steg i timen eller gå 30 trappetrinn. Enkle, små mål vi alle klarer om vi bestemmer oss. Om du liker pene klokker og ikke føler at en pulsklokke er helt deg, har de aller fleste mobiltelefoner akkurat de sammen funskjonene og de koster ingenting ekstra.