Alle ønsker å være sin egen personlige trener. De fleste føler at ingen kjenner kroppen deres bedre enn de gjør selv og dermed er det ingen som kan fortelle dem hvordan de skal bli større, sterkere og slankere. Problemet er at vi er vår egen verste fiende og ego har mang en gang satt stopper for den fremgangen man ønsker å se når man går på gymmen flere ganger i uken. Nå er det ikke vår intensjon å fremstå som bedrevitere som har alle svar, men vi ønsker oppriktig å hjelpe. Derfor har vi tatt for oss en par klassiske feil alt for mange gjør når de setter i gang med trening på egen hånd.

Feil nummer 1:

Den første feilen alt for mange gjør, er å gjøre for mye. Alle ønsker vi større muskler vi kan flashe på stranden når vi reiser på ferie i jakt på litt sol og varme, men man får ikke større muskler bare ved å løfte vekter til krampa tar en. Tvert i mot. Skal man bygge muskler må man sette opp et program med et satt antall repetisjoner for hver muskelgruppe. Musklene våre trenger hvile om de skal vokse og trener du uten at musklene har tilgang på nok næring, vil de ikke vokse. Du risikerer faktisk å gjøre mer skade enn godt. Vi snakket med fire av Norges beste personlige trenere og alle sier det samme. Antall repetisjoner bør ligge på mellom 10 og 14 gange tre sett. Noe mer enn det vil ikke påvirke musklene til en vanlig person som trener for å komme i generelt bedre form. Så neste gang du er på gymmen bør du heller legge opp flere ulike øvelser. Husk at skal du bygge musklene på brystkassen må du utføre seks til åtte ulike øvelser. Det hjelper ikke å bare gjøre benkpress til armene ramler av.

 

Feil nummer 2:

Når man trener må man være mentalt innstilt på at man også må gjennomføre de øvelsene man ikke har lyst til å gjøre. Alle treningsøkter, uansett hvor enkle de er skal starte med oppvarming. Mange finner oppvarming kjedelig og tenker at det er ikke så nøye, men uten oppvarming klarer man ikke nyte på det nivået man ønsker og man øker sjansen for skader betraktelig. Likeså skal alle treningsøkter avsluttes med uttøying. På samme måte som oppvarming gjør musklene klare til å yte, vil uttøying gjøre musklene klare for hvile. Hopper man over dette punktet er det vanskelig for musklene å slappe av og dermed øker man sjansen for skader når man skal trene neste dag. Husk også at man må tøye hele kroppen. Selv muskelgrupper som ikke har vært trent direkte, har vært aktive.

 

Feil nummer tre:

Selv om man kjenner sin egen kropp best, er de fleste av oss verken leger eller fysioterapauter. Dermed er også vår kunnskap om kroppens anatomi relativt begrenset. Selv om mange er flinke til å ikke trene samme muskelgruppe to dager på rad, er det få som vet hvordan de ulike muskelgruppene henger sammen. Så her er et par velmente råd på veien:

 

Regel nr. 1: Tren aldri skuldrene dagen etter at man har trent bryst.

Regel nr. 2: Begrens belastningen på lavere ryggmuskler to dager etter på ha trent squat og markløft.

Regel nr. 3: Ikke overdriv øvelser som setter mye press på grep. Øvelser som pull ups, manuell roing og løft av løse manualer bør ikke være en for stor del av det ukentlige programmet ditt.

Regel nr. 4: Spør om hjelp. Du trenger ikke å betale for en personlig trener bare for å stille et par spørsmål til de ansatte ved gymmen. Er du i tvil om hvordan en muskelgruppe henger sammen med den andre, så spør om råd. Fortell dem hva du trente i går og de hjelper deg med tips til hva du kan trene neste dag.