Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal spise når man trener og det er ikke letter for alle oss som faller i kategorien mosjonister. Vi som ikke trener for å delta på maraton eller drømmer om å en vakker dag delta under VM i fitness. Personer som trener for å holde seg i generell form, for å holde vekten ved like, eller for å gå ned noen kilo etter en lang og mettende julefeiring. Mange vil hevde at et “normalt norsk kosthold” aldri gjør skade og gir deg det du trenger av næring. Til dels er det sant. Norge er kjent for et generelt godt kosthold og husmannskost ble laget for at man skulle klare lange, tunge dager med arbeid på gården. I dag er det dog få av oss som jobber på gård, vi jobber langt mindre enn vi gjorde tidligere og de færreste vet hva husmannskost er lengre. I dag vet vi at kosthold og trening går hånd i hånd. Skal man passe på egen helse og oppnå de målene man har med treningen sin, kan man ikke overse kostholdet. Det trenger ikke være at man må gjøre enorme endringer, men man må ta en gjennomgang og faktisk analysere hva man selv spiser i løpet av en vanlig uke. Et godt tips er faktisk at man tar et bilde av absolutt alt man spiser i løpet av en uke. Be en venn eller familiemedlem blåse dem opp i A4-format og heng dem opp på en vegg. Mange vil få seg en stor overraskelse når de ser hva de faktisk pakker i seg i løpet av en uke.

Snakk med lege først

Før man starter med trening er det alltid lurt å snakke med lege først. Om man er ung og vet man ikke har noen bestemte plager er ikke dette nødvendig, men har man passert 40 år, eller var man har plager med, rygg, kne etc., er det alltid lurt å besøke lege først slik at man ikke gjør vondt verre.

 

Tips til kosthold

Som mosjonist har man ofte ingen klare mål med treningen sin. Det betyr dog ikke at man ikke må tenke på kosthold før og etter trening. For at musklene våre skal kunne fungere optimalt og yte slik vi ønsker, må vi ta vare på dem og gi dem litt kjærlighet og næring. Kroppen din er ditt fremste kjøretøy, så du må holde motoren i gang når du trener. Det betyr at du må fylle opp kroppen din ved å spise riktig mat og drikke de riktige væskene, i de riktige mengdene på de riktige tidspunktene.

 

Hva bør man spise før trening

Sørg for å få i deg godt med vann. Spise sunn karbohydrater, som fullkornsprodukter med fettfattig eller skummet melk, fettfri yoghurt, fullkornspasta, brun ris, frukt og grønnsaker. Unngå mettet fett og til og med sunt protein, da disse typer mat fordøyes tregere i magen og tar bort oksygen og energi som leverer blod til og fra musklene dine. Hvis du bare har 5-10 minutter før du skal trene, spis et stykke frukt som et eple eller en banan. Skal du trene mer enn en time bør du også ta med deg litt ekstra påfyll som fettfattig yoghurt, rosiner eller banan. Dette bør du fylle på med hver 30-40 minutter.

 

Etter trening:

Drikk vann og bland gjerne med 100% juice, som appelsinjuice. Dette vil gi deg både væske og karbohydrater. Du brenner mye karbohydrater når du trener og karbohydrater er musklenes viktigste drivstoff. Opp til en time etter trening trenger musklene karbohydrater for å lege seg selv så sørg for at du gir dem nok rett etter trening. Protein hjelper reparere og bygge musklene dine, så et glass sjokolademelk rett etter trening er absolutt å anbefale.